A TELEPÜLÉS NEVE
 
Az Árpád - korban két falu, Esső és Zádog osztozott a település területén. A tatárjárás következményeként két évszázad pusztai lét után, a XV - XVI. században jelenik meg a falu Tatárszentgyörgy néven. A helység elnevezésének etimológiai magyarázata a következő: az egykori Zádog környékén, az 1241 óta lakatlan pusztákon elmagyarosodott, XIII. századi kunok által tévesen tatárnak nevezett, kései kun népcsoport telepedett meg, akik Szent György tiszteletére egyházat alapítottak.
 
 
 
A CÍMER
 
A címer álló, jobb oldalt ívelt, kerek talpú tárcsapajzs, vörös mezejében lebegő, ezüst (fehér) lovon jobbra lovagló, felső törzsével szembefordult lovas, fején tatársüveg, a jobbjában tartott hosszú, lándzsaszerű. fegyverrel az előtte fekvő zöld sárkányt a száján keresztül leszúrja. A lónak és lovasának alakja, valamint minden kiegészítő eleme és a fegyver (ezüst) fehér színűek.
A címer az úgynevezett beszélő címerek közé tartozik, vagyis a címerkép a község nevét jelképezi. A tatársüveget viselő, keleti vonásokkal megrajzolt alak, annak viselete és a lószerszámok a XI-XII: századot idézik, a jelenet pedig maga sárkányölő Szent György legendája.
 
 
 
 
 
 
 
 
A ZÁSZLÓ
 
A zászló 2:1 arányú fehér fekvő téglalap, melynek a rúd felőli oldalnak feletti vonalában, illetve másik oldala első harmadának vonalában vörös apostoli kereszt húzódik.A kereszt szárainak találkozásánál helyezhető el a címer. A zászlórúddal ellentétes oldalán bojtokkal díszíthető.
 
 
 

Oldalunkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért.